ΠΑΣΧΑΛΙΕΣ ΚΑΙ ΜΥΡΩΔΙΕΣ, ΠΕΡΑΣΜΕΝΕΣ ΜΟΥ ΑΓΑΠΕΣ! της Alexandra Vineyarts





ΠΑΣΧΑΛΙΕΣ ΚΑΙ ΜΥΡΩΔΙΕΣ, ΠΕΡΑΣΜΕΝΕΣ ΜΟΥ ΑΓΑΠΕΣ!

της Alexandra Vineyarts,

Αυτές οι σκέψεις μου δημιουργήθηκαν ακούγοντας πρόσφατα ένα γνωστό τραγουδάκι του Απρίλη! Η Πέννυ το ερμήνευσε τόσο γλυκά και εγώ θυμήθηκα την πρώτη φορά που το άκουσα και το τραγούδησα. Ήταν στο μάθημα της μουσικής στο Δημοτικό. Θαρρώ Απρίλης θα ‘τανε! Και έτσι σκέψη τη σκέψη, συλλογίστηκα τι ομορφιές μπορεί να κρύβει μέσα του ένας Απρίλης.


Τον Απρίλη αν το καλοσκεφτείς ίσως να έχεις στο νου σου τις πιο τρελές παιδικές σου αναμνήσεις. Όλα ξεκινούν σ’ ένα φορτωμένο αυτοκίνητο. Στριμωγμένος στο πίσω κάθισμα παρέα με αδέρφια, σκυλιά, γατιά και ότι άλλο χωράει "ανθρώπινο"… αμάξι. Τραγούδια στο ραδιόφωνο ή CD δικής σου επιμέλειας, και το παράθυρο μισάνοιχτο για να γλυκοφυσάει. Όλα έτοιμα. Οδηγέ μπαμπά «τράβα μπρος». Το ταξίδι ξεκινάει με προορισμό το καταπράσινο χωριό σου, με τις γιαγιάδες και τους παππούδες να σε περιμένουν με ανοιχτές αγκάλες πανέτοιμοι να μαγειρέψουν τα πιο νόστιμα και αγαπημένα φαγητά σου.

Πολλά πράγματα χαρακτηρίζουν ένα Πάσχα στο χωριό! Στιγμές ευτυχίας πλημμυρίζουν και τις δικές μου Πασχαλιές! Μα αυτό που τις κάνει ξεχωριστές στην θύμηση μου, είναι το τύλιγμα των τσουρεκιών στον φούρνο της συνομήλικης ξαδέρφης μου. Θυμάμαι πήγαινα κάθε πρωί όσο πιο νωρίς μπορούσα να το σκάσω από το σπίτι, για να βγάλουμε μαζί την περισσότερη δουλεία! Έτσι κερδίζαμε με το σπαθί μας την υπόλοιπη μέρα για παιχνίδι στο χωριό!

Η παρέα πάντα περιμένει για το καθιερωμένο κρυφτό-κυνηγητό κάθε πρωί με σταθερό ραντεβού, μέχρι η γιαγιά να λαλήσει για φαγητό γύρω στις δύο, και μετά δώσ’ του πάλι τ’ απογεύματα ποδήλατα και μπάλες. Να φανταστώ πως σε όλες τις Πασχαλινές αναμνήσεις υπάρχουν οι ηλικιωμένοι, ή και όχι, γείτονες που φοβόσουν μήπως η μπάλα σου πέσει στα δίχτυα τους. Ταυτόχρονα υπάρχουν και εκείνοι οι χαριτωμένοι καλούληδες, πάντα στο πλευρό της νεανικής τρέλας, που κερνούσαν καραμέλες ή έδιναν κρυφά το πολυπόθητο χαρτζιλίκι ώστε η παλιοπαρέα της γειτονιάς να αγοράσει τα πρώτα της παγωτά. Ως αντάλλαγμα καμιά φορά ζητούσαν να ακούσετε τις μυστηριώδης ιστορίες της ζωής τους, μα και εσείς άλλο που δεν θέλατε!

Κάθε βράδυ στις ομορφιές σου! Τα γόνατα χτυπημένα ως ένδειξη καλής διαγωγής στο ξέφρενο παιχνίδι, και λερωμένα ρούχα για να είσαι εντελώς στο concept της παρέας. Δεν σε πείραξε ποτέ αν "τ’άκουσες" απ’ την γιαγιά, τον παππού, την μαμά, τον μπαμπά γιατί είχες δώσει όλη σου την ενέργεια στο παιχνίδι, και απολάμβανες ήδη την πρώτη μπουκιά του πεντανόστιμου φαγητού που σε περίμενε, ότι και αν ήταν αυτό!

Ας μην ξεχάσουμε τα κάλαντα! Η σκληρή εργασία κάθε παιδιού που σέβεται τον εαυτό του. Ο κόπος είναι μεγάλος, οι ώρες εργασίας κάτω από τον ήλιο ατελείωτες, μα το κέφι μεταξύ των παιδιών περισσεύει! Έξω στις γειτονιές κορίτσια με χρωματιστά καλαθάκια, κατά την παράδοση, τραγουδούν το πρωί του Σαββάτου πριν την «Κυριακή που τρώνε τα ψάρια», και την Μεγάλη Πέμπτη τ’ αγόρια με την σειρά τους, μεταδίδουν τα κακά μαντάτα.

Ήρθε η ώρα πια να υποδεχτούμε την Κυριακή του Πάσχα! Δουλεία, δουλεία, και πάλι δουλεία! Να έχεις την πιο όμορφη λαμπάδα! Να έχεις τεστάρει από βραδύς τα πιο γερά αυγά στο όνομα του νικητή! Να περιμένεις με λαχτάρα τις μουσικές και τα τραγούδια για να σύρεις τον χορό! Να έχεις τσεκάρει από πριν τα μεζεδάκια ώστε να μην παραμελήσεις κάποιο! Να είσαι ο αρχισερβιτόρος της οικογενείας, μα ταυτόχρονα το γρήγορο πιρούνι! Να έχεις έτοιμη την φωτογραφική μηχανή για να απαθανατίσεις τις μπουκιές όλων των συγγενών και φίλων! Να πας για εκείνο τον καθιερωμένο περίπατο στην φύση, όμως να πάρεις μαζί σου και τα μικρά ξαδέρφια! Ουυφ! Και δεν είπα ούτε τα μισά!

Φέτος θα πάρεις ένα μικρό ρεπό. Φέτος το Πάσχα μπορεί να μην μυρίζει γιασεμιά, μενεξέδες και ζουμπούλια, παρά μόνο πανσέδες και γαρδένιες που κοσμούνε το μπαλκόνι σου. Όμορφα είναι και αυτά! Ίσως να μην τηρήσεις καμιά από τις παραπάνω συνήθειες, αλλά μην φοβάσαι, μπόρα είναι θα περάσει. Ετοίμασε τα χρώματα για το ουράνιο τόξο! Ίσως θα ‘ναι ένας Απρίλης που θα ανακαλύψεις για τον εαυτό σου πράγματα… ελπίζω και θαύματα!

Αν αποσυνθέσεις τον Απρίλη στο τέλος θα δεις να σου απομένουν , μια άνοιξη, ένα χαμόγελο, και μια Πασχαλιά. Με άλλα τόσα τον ξαναφτιάχνεις.


Μείνετε συντονισμένοι για τα επόμενα κείμενα μας που έρχονται προσεχώς!

Από το Alexandra's Vineyarts,

Αγαπήστε την τέχνη του ν'αγαπάτε τον εαυτό σας!

Μια μεγάλη αγκαλιά!

#ΜένουμεΣπίτι!

Alexandra's Vineyarts

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις