Α Π Ρ Ι Λ Η Σ ! ΤΟΥ ΡΟΜΑΝΤΙΚΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ, ΤΕΩΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΟΛΟΥ



Γίαννης Τσαρούχης: Σπουδή για ένα μήνα της άνοιξης

ΚΑΛΩΣΗΡΘΕΣ AΠΡΙΛΗ ΜΟΥ


«Ο Απρίλης είναι ατίθασος, χυμώδης, θυμώδης και απρόβλεπτος.»



Ένας γέροντας με ρομαντικό βλέμμα, όπως αυτοαποκαλείται ο κύριος Αλέξανδρος Καραγιάννης αποτυπώνει στο χαρτί μυρωδιές και όσα κρύβει αυτός ο ξακουστός ανοιξιάτικος ΑΠΡΙΛΗΣ μας! Μπορεί να μην το έχεις προσέξει, αλλά ο Απρίλης είναι όμορφος μήνας. Καταμεσής της ανοιξιάτικης περιόδου και κατάξανθος, στήνει κάθε χρόνο τέτοια εποχή, τον χορό του με τον Έρωτα, όπως περιγράφει ο κ. Αλέξανδρος. Ο Έρωτας δε, μόλις τον συναντήσει φοράει τα καλά του, καθώς είναι γνωστό πως τον Απρίλη, οι ποιητές ανθίζουν μαζί με τ΄ άνθη.

«Ο Απρίλης είναι ο μήνας ο σκληρός, γεννώντας μες από την πεθαμένη γη τις Πασχαλιές»

Αν το καλοσκεφτείς κάθε Απρίλη ίσως να έχεις στο νου σου τις πιο δυνατές παιδικές σου αναμνήσεις. Πασχαλιές, παιχνίδια στο χωριό, τα πρώτα παγωτά, ξέφρενα κυνηγητά στα πάρκα. Είναι ακριβώς η εποχή που γινόμαστε όλοι πιο τολμηροί ώστε να πιούμε τους πρώτους πρωινούς καφέδες στο μπαλκόνι! Και αν καμιά φορά πάρουμε και θάρρος, ξεμυτίζουμε κανένα βραδάκι για περίπατο, ίσα ίσα ν’ απολαύσουμε λίγα λεπτά ηρεμίας κι ένα μικρό κύμα φρέσκου ανοιξιάτικου αέρα. Βέβαια ο φετινός Απρίλης μπορεί να μην μας έφερε κατάνυξη, όπως και να έχει όμως έφερε μαζί του την άνοιξη. Μην το ξεχνάτε!

Α Π Ρ Ι Λ Η Σ

Του Αλέξανδρου Καραγιάννη

(με το ρομαντικό βλέμμα ενός γέροντα)

Ο φετινός Απρίλης, που μόλις πρόβαλλε, μας βρήκε κλεισμένους μέσα, πολιορκημένους από τον αόρατο εχθρό, τον λοιμό. Μας βρήκε φοβισμένους και πικραμένους. Όμως ο Απρίλης αδιάφορος ακολουθεί το πεπρωμένο του, όπως το έχει τάξει η φύση από την γέννηση του κόσμου.
Ο Σολωμός τον Απρίλη τον είδε να είναι ξανθός και να στήνει χορό με τον Έρωτα. Όμως ο Έρωτας είναι παντός καιρού και πάντοτε ακαταμάχητος («ανίκητος μάχαν» όπως λέει ο Σοφοκλής) αλλά τον Απρίλη είναι στα πιο καλά του, καθώς είναι ο μήνας των λουλουδιών και των ποιητών. 
Είναι αψύς μήνας ο Απρίλης, μήνας της έντασης των αισθήσεων και της πλησμονής των αισθημάτων. Βλέπεις το φως του ήλιου πυκνό να στοιβάζεται και να λιώνει πάνω στις νέες φυλλωσιές των δέντρων και να κυλάει κάτω στο νοτισμένο χώμα, ενώ μπορείς να φανταστείς, ίσως και να αισθανθείς, την ροή των χυμών της γης από τις φλέβες της που τρέφουν όλα όσα γεννιούνται και όσα ανασταίνονται. Έτσι περίπου αισθάνεται και ένας ποιητής άλλης χώρας, ο Τόμας Έλιοτ: «Ο Απρίλης είναι ο μήνας ο σκληρός, γεννώντας μες από την πεθαμένη γη τις Πασχαλιές, σμίγοντας θύμηση και επιθυμία, ταράζοντας με τις φωνές της άνοιξης, ρίζες οκνές».
Ο Απρίλης είναι ατίθασος, χυμώδης, θυμώδης και απρόβλεπτος. Είναι ο έφηβος της οικογένειας των μηνών του έτους, σαν αυτόν εδώ της ζωγραφιάς του Τσαρούχη. Ωστόσο είναι αγαπησιάρης και γενναιόδωρος στις μικροχαρές. Έχει κάποιες μυστικές στιγμές όταν κάπου πιάνεις τον εαυτό σου στον δρόμο να σιγοτραγουδά χωρίς να το καταλαβαίνει. Ακόμη, μπορεί σε μια γειτονιά να σε ξαφνιάσει το πυκνό άρωμα μιας ανθισμένες κατάλευκης σύριγγας, φυτεμένης σιμά σε μια εξώπορτα λησμονημένου σπιτιού.
Ο φετινός Απρίλης είναι πικρός και θλιβερός. Ωστόσο έξω στο πεζοδρόμιο οι ακακίες, αδιαφορώντας για το κακό που μας βρήκε, έχουν ανθίσει και μοσχοβολούν, τα χελιδόνια καταφτάνουν και ανέμελα πετούν σ’ αυτόν τον ουρανό κάνοντας έρωτα στον αέρα. Ο θεόρατος πλάτανος της γειτονιάς δεν τραβάει κανένα ζόρι για τους ιούς των ανθρώπων και ατάραχος φουντώνει, ξεπετάγοντας άπειρα νεογνά φυλλαράκια με χρώμα φωτεινό πράσινο. Σαν το πράσινο της ελπίδας.
Ένας γέροντας ρομαντικός του παλιού καιρού, πρόφτασε έναν ακόμη Απρίλη, που έστω και πικρός, τον κάνει, να βλέπει απλά πως με τον ερχομό του: «η φύσης ηύρε την καλή και την γλυκιά της ώρα». 


Aλέξανδρος Καραγιάννης, ο ρομαντικός γέροντας!
Τέως Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου.
Γεννήθηκε το 1928 στα Κανάλια Μαγνησίας.
Σπούδασε Νομική στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
.


Με την σειρά μου να ευχαριστήσω θερμά τον κ.Αλέξανδρο Καραγιάννη γι'αυτό το υπέροχο ψυχογράφημα του Απρίλη, και να του ευχηθώ ''Και εις άλλους Απρίληδες με Υγεία''! 

Μείνετε συντονισμένοι και για τα επόμενα κείμενά μας! Έρχονται προσεχώς!

Από το Alexandras Vineyarts,

Αγαπήστε την τέχνη του να αγαπάτε τον εαυτό σας!

Μια μεγάλη αγκαλιά!

#ΜένουμεΣπίτι!

Alexandra's Vineyarts



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις