Wine Partners και Προτασεις για το Χριστουγεννιατικο Τραπεζι! απο την Alexandra Vineyarts




 Wine Partners και προτάσεις για το Χριστουγεννιάτικο Τραπέζι!


    Τα Χριστούγεννα ήταν είναι και θα είναι η πιο ''Wonderful Time of the Year'' όπως λέω και ξαναλέω. Αν και λίγο διαφορετικά φέτος, οφείλουμε στους εαυτούς μας να ετοιμάσουμε ένα γιορτινό μενού το οποίο θα δώσει λαμπερή διάθεση σε αυτές τις ημέρες όπως ακριβώς τους αρμόζει! Από ένα πλατώ τυριών έως και περίφημα αχνιστά πιάτα φούρνου, θα παρελάσουν και στο φετινό εορταστικό τραπέζι. Φυσικά όμως το δυνατό χαρτί των Χριστουγέννων είναι τα γλυκίσματα! Ποιος μπορεί να τους αντισταθεί;! 
Όμως, όλα τα παραπάνω δεν θα ΄ναι τόσο απολαυστικά χωρίς τον κατάλληλο οινικό παρτενέρ! Άλλωστε για όλους υπάρχει το άλλο τους μισό!

    Όπως πάντα στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι είθισται να πρωταγωνιστεί ως κυρίως πιάτο η γαλοπούλα, ή μια πιο ''safe'' επιλογή, αυτή του κοτόπουλου. Σκοπός είναι το κρασί που θα τα συνοδεύσει τα πιάτα μας, να αναδείξει όλα τα χαρακτηριστικά του, χωρίς όμως να επικαλύψει ή να επικαλυφθεί από τα υλικά του πιάτου. Μέλημα μας είναι να πετύχουμε μια εξαιρετική αρμονία κρασιού και φαγητού που θα μας προσδώσει την μέγιστη απόλαυση. Βέβαια αξίζει να λάβουμε υπόψιν και την προσωπική προτίμηση του καθενός μας. Άλλωστε «περί ορέξεως κολοκυθόπιτα»!



・Κ  ο  τ  ό  π  ο  υ  λ  ο ・

    Για τους εκλεκτούς που θα επιλέξετε την ''safe'' επιλογή του κοτόπουλου, θυμηθείτε ότι με το λευκό κρέας  και την πιο ουδέτερη γεύση του κοτόπουλου θα συνδυάσετε λευκά κρασιά, όπως έναν Ροδίτη Ασπρολίθι, ή ένα blend Ροδίτη-Viogner. Με το λεμονάτο κοτόπουλο θα ταιριάξει υπέροχα και μια Μαλαγουζιά από το Κτήμα Άλφα! Επίσης ένα Chardonnay από το Κτήμα Γεροβασιλείου, μπορεί να σταθεί αξιοπρεπέστατα δίπλα στην εκδοχή του γεμιστού κοτόπουλου, όπως αντάξια είναι και η επιλογή ενός Αγιωργίτικου για τους λάτρης του κόκκινου!

・ Γ  α  λ  ο  π  ο  ύ  λ  α ・

    H ''μόδα'' βέβαια για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, υποστηρίζει την γεμιστή γαλοπούλα ως πρωταγωνιστή! Η διάσημη γαλοπούλα είναι ένα πιάτο μεσαίου όγκου χωρίς πολλά λιπαρά. Μην ξεχνάτε ότι με όποιον τρόπο και να την μαγειρέψετε η γαλοπούλα παραμένει ένα λευκό κρέας. Πρόκειται για ένα πιάτο πρόκληση, το οποίο είναι σε θέση να καταρρίψει το μύθο που θέλει το πικάντικα μαγειρεμένο ή γεμιστό κρέας να ταιριάζει περισσότερο με κόκκινο κρασί, καθώς θα μπορούσε να συνδυαστεί άψογα με ένα Βιδιανό από το Οινοποιείο Διαμαντάκη, κατά προτίμηση 2-3 ετών! Το γεμάτο σώμα και η λιπαρή υφή του Βιδιανού, θα συμπληρώσει γευστικά την γαλοπούλα και θα δώσει έναν εξαιρετικό συνδυασμό! Ακόμα θα ταίριαζε υπέροχα και ένα παλαιωμένο Chardonnay!

    Αν πάλι προτιμάτε την άλλη εκδοχή, που θέλει το γεμιστό κρέας  ''παντρεμένο'' με  το κόκκινο κρασί, ενδιαφέρουσα πρόταση αποτελεί ένα Αγιωργίτικο από το Κτήμα Γαία, μια Νεμέα Παλύβου ή ακόμα και ένα Merlot, όπως το Portes από το Κτήμα Σκούρα! Οι παραπάνω ''κόκκινες'' επιλογές ταιριάζουν απόλυτα αν προτιμήσετε την εκδοχή της καπνιστής γαλοπούλας, ή την γέμιση με κιμά, κάστανα ή δαμάσκηνα καθώς πλέον πρόκειται να δημιουργήσετε ένα πιάτο με εξαιρετική πολυπλοκότητα!

 Όσον αφορά το επιδόρπιο, αποτελεί το πιο αγαπημένο μέρος του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού, γι' αυτό και θα του ''χαρίσω'' ένα ξεχωριστό άρθρο!

Μείνετε συντονισμένοι και για τα επόμενα κείμενα, που έρχονται προσεχώς!

Από το Alexandra's Vineyarts,

αγαπήστε την τέχνη του ν'αγαπάτε τον εαυτό σας,

Μια μεγάλη αγκαλιά!

Alexandra's Vineyarts








Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις