Συνταγη: Μπακαλιαρος κοκκινιστος με σαλτσα σκορδου και κουνουπιδι by εστιατοριο "Θαλασσινος". Μαζι και οινικες προτασεις να το συνοδευσεις, by Alexandra Vineyarts

 
Μπακαλιάρος κοκκινιστός με σάλτσα σκόρδου και κουνουπίδι

Μια συνταγή του εστιατορίου "Θαλασσινός"

Το δημοφιλές εστιατόριο ''Θαλασσινός'' , στην Καλλιθέα Αττικής (κλικ για μετάβαση στην σελίδα) παραχώρησε μια συνταγή του από την Καλαμάτα στο Alexandra's Vineyarts, για να ετοιμάσετε εσείς από τον σπίτι μια ευφάνταστη παραλλαγή της παραδοσιακής συνταγής του μπακαλιάρου. Θα δείτε λοιπόν πως εκτός από την κλασική παραδοσιακή ερμηνεία του μπακαλιάρου με κουρκούτι και σκορδαλιά, μπορείτε να γευτείτε και άλλες υπέροχες συνταγές κομμένες και ραμμένες στο παραδοσιακό πιάτο, όπως αυτή που σας χαρίζει το εστιατόριο ''Θαλασσινός'' !  Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες ο αγαπημένος μας μπακαλιάρος συνηθίζεται να βρίσκεται σε κάθε οικογενειακό τραπέζι προς τιμήν της εθνικής μας εορτής, η οποία βέβαια συμπίπτει με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, την 25η ημέρα του Μαρτίου. Φέτος λοιπόν θα γιορτάσει ο καθένας από το δικό του σπίτι, τα 200 χρόνια από το πέρας της ελληνικής επανάστασης!  Γι' αυτό ο ''Θαλασσινός'' σε συνεργασία με το Αlexandra's Vineyarts φρόντισαν να σας δώσουν τις κατάλληλες συμβουλές για να μην σας λείψει τίποτα! 

Tip για μεγαλύτερη απόλαυση: Αναζητήστε ιστορικά βιβλία και ανταλλάξτε στο οικογενειακό τραπέζι απόψεις και ιστορίες για όλα όσα διαβάσατε και σας έκαναν εντύπωση!

Συνταγή για 4 άτομα

Υλικά:

1 μεγάλο φιλέτο παστού μπακαλιάρου

3 μεγάλες ντομάτες ώριμες

3-4 σκελίδες σκόρδου 

1 μέτριο κουνουπίδι 

Λάδι για τηγάνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ξαρμυρίζουμε με τον γνωστό τρόπο τον μπακαλιάρο. Τον κόβουμε σε μεγαλούτσικα κομμάτια και τον τηγανίζουμε με αλεύρι σε καλή ποσότητα λαδιού. 

Κόβουμε το κουνουπίδι σε φουντίτσες και το τηγανίζουμε ελαφρά.

Μαραίνουμε το σκόρδο σε ελαιόλαδο και προσθέτουμε την ντομάτα τριμμένη στον τρίφτη, λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι. Βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 40 λεπτά. 

Όταν είναι σχεδόν έτοιμη η σάλτσα προσθέτουμε με προσοχή τον μπακαλιάρο και το κουνουπίδι που ήδη έχουμε τηγανίσει και αφήνουμε το φαγητό μας να πάρει μια βράση. 

Σε 10 λεπτά το φαγητό μας είναι έτοιμο!

Ελπίζουμε τα πράγματα να πάνε καλά από εδώ και στο εξής και να ξαναβρεθούμε σύντομα κοντά σας,

Εστιατόριο ''Θαλασσινός''.

Με τι να το συνοδεύσεις:

Moschopolis 6, Οινοποιείο Moschopolis

Η απόλυτη επιλογή για να συνδυάσει κανείς την εκδοχή του κοκκινιστού μπακαλιάρου είναι αυτή του λευκού Moschopolis 6, λόγω την συνύπαρξης Ασύρτικου-Ξινόμαυρου! Η λευκή οινοποίηση της ερυθρής ποικιλίας Ξινόμαυρο, σε συνδυασμό με τον βασιλιά συνοδό της θαλασσινής κουζίνας, Ασύρτικο, δίνουν έναν λευκό κρασί για όλα τα γούστα. Η έντονη προσωπικότητα του ερυθρού Ξινόμαυρου ζει και βασιλεύει στο ποτήρι, αλλά με χαρακτήρα διακριτικό, δοκιμάζοντας τα όρια της, ακουμπώντας για λίγο την ψυχολογία των λευκών κρασιών.

Γευστική δοκιμή: Κίτρο, πεπόνι, και λεμονανθή βασιλεύουν στoν αρωματικό καμβά του, ενώ ακολουθούν ανθικές νύξεις και αρώματα παλαίωσης καπνού και μελιού! Η δροσιστική οξύτητα του και ο φρουτώδης χαρακτήρας του, είναι όμορφα ενσωματωμένα στο σώμα της ντροπαλής λιπαρής υφής του. Θα σας κάνει να αναζητήσετε αμέσως το ποτήρι σας για μια δεύτερη γουλιά.

Σαντορίνη, Santo Wines

Ένα Ασύρτικο πάντα αλλάζει τα δεδομένα όταν βρίσκεται στον χώρο. Ειδικά όταν πρόκειται για το 100% Ασύρτικο του Συνεταιρισμού της Σαντορίνης. Θα το απολαύσετε υπέροχα μαζί με τον μπακαλιάρο σας, καθώς η αρμυρή αύρα ενός Ασύρτικου που ''μεγάλωσε'' με τους Αιγαιοπελαγίτικους ανέμους θα σας μεταφέρει απευθείας εις τον αφρό της θάλασσας. 

Γευστική δοκιμή: Στην όψη του φαντάζει λεμονί απόχρωση. Εσπεριδοειδή κυριαρχούν στην πρώτη γραμμή, ενώ ακολουθούν αρμονικά διακριτικές ανθικές νύξεις που θα ευωδιάσουν ντροπαλά το ποτήρι. Η ορυκτή ψυχολογία του, γέννημα θρέμμα των ηφαιστειογενών εδαφών του νησιού, εμφανίζεται από την πρώτη κιόλας επαφή με την φιάλη του! Στο στόμα ξηρό, με έντονη φρουτώδη ορυκτή γεύση, και όμορφα ενσωματωμένη τραγανή οξύτητα. Η επίγευση του θα σας κρατήσει κρατήσει σε εγρήγορση λόγω των πυρηνόκαρπων και εσπεριδοειδών φρουτών που απομένουν στο στόμα, μαζί με μια νησιώτικη αίσθηση αρμύρας.

Chardonnay, Κτήμα Γεροβασιλείου

Η ποικιλία Chardonnay βρίσκεται εδώ και χρόνια στα ''αγαπημένα'' του κτήματος Γεροβασιλείου καθώς καλλιεργείται στους αμπελώνες του κτήματος από το 1983! Ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου απέδωσε στην διάσημη ποικιλία βαρελάτο προφίλ, δομώντας ένα κρασί που στρέφει τα βλέμματα πάνω μόλις σταθεί στο τραπέζι!

Γευστική δοκιμή: Στην όψη μοιάζει έντονο χρυσοκίτρινο! Με την πρώτη ανάδευση του του ποτηριού αναδύονται αρώματα ώριμων εσπεριδοειδών, μελιού και βανίλιας που υποδηλώνουν την ''υπομονή'' του σε γαλλικά δρύινα βαρέλια μαζί με τις οινολάσπες του για διάστημα μερικών μηνών. Στο φόντο εντοπίζονται επίσης αρώματα καπνού και ξηρών καρπών, τα οποία αυξάνουν την πολυπλοκότητα του κρασιού. Στο στόμα έχει πλούσια και μεστή γεύση, καθώς διαθέτει παρόμοια γευστικά χαρακτηριστικά με αυτά της μύτης.

Δάκρυ του Πεύκου, Οινοποιείο Κεχρής

Αν υπάρχει κάποιο οινοποιείο που να έχει υιοθετήσει την Ρετσίνα σαν δικό του δημιούργημα, είναι με απόλυτη σιγουριά το οινοποιείο Κεχρή.  Tίποτα δεν θα είναι το ίδιο μετά από μια γουλιά απ’ "Το Δάκρυ του Πεύκου", ένα κρασί που θα κυλήσει σαν ένα απαλό δάκρυ χαράς με το πρώτο άγγιγμα στον ουρανίσκο σας. 

Γευστική δοκιμή: Το Ασύρτικο δοκίμασε να ελιχθεί παρασύροντας μια στάλα από ρετσίνι στο ορυκτό και αέρινο σώμα της Ρετσίνας. Αφοπλιστικά αρώματα εσπεριδοειδών, και ένα μαλακό στρώμα βανίλιας στο φόντο, με  μια χαρακτηριστική βοτανικότητας νότα από δενδρολίβανο και θυμάρι απογειώνει την εντυπωσιακή επίγευση στο στόμα. Το Δάκρυ του Πεύκου στέκεται έτοιμο να κυλήσει πραγματικά από το ποτήρι στην καρδιά σας.

Περισσότερες προτάσεις για να συνδυάσετε το μπακαλιάρο σας μπορείτε να βρείτε εδώ! Από το νέο άρθρο μου στην Athens Voice: ''8 λευκά κρασιά για τον μπακαλιάρο της 25ης Μαρτίου''.

Περισσότερες προτάσεις για ρετσίνες μπορείτε να βρείτε εδώ! Από το άρθρο μου στην Athens Voice: ''Η συνταρακτική ιστορία της Ρετσίνας και 6 προτάσεις να την πιεις''.


Από το Alexandra's Vineyarts,

αγαπήστε την τέχνη του ν'αγαπάτε τον εαυτό σας,

Μια μεγάλη αγκαλιά!

Alexandra's Vineyarts


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις